Лидерът на сирийците в България мина на страната на опозицията

Лидерът на сирийците в България мина на страната на опозицията
Призовавам членове на сирийската общност в България да ме подкрепят, като приемат справедливата кауза на народа на Сирия срещу режима на диктатора, каза д-р Шарабати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Асоциацията на сирийците в България д-р Яхия Шарабати официално обяви преминаването си на страната на опозицията.

„Официално заявявам пред вас, че съм против кървавата диктатура на Башар Асад и подкрепям справедливата борба за мир и демокрация на сирийския народ", заяви той, цитиран от „Дневник" на пресконференция във вторник.

На 6 август сирийският премиер и трима министри дезертираха и се присъединиха към бунтовниците.

„До едно време вярвах, че режимът ще предприеме някакви реформи под натиска на сирийския народ", каза още Яхия Шарабати, който от шест години е председател на Асоциацията на сирийците в България.

„Башар Асад трябва да си отиде и да понесе последствията на кървавото си управление. Диктаторът не е легитимен пред народа си", категоричен е той.

„Има различни мнения сред сирийците в България и това е нормално и демократично. Общата ни цел е да спрат кръвопролитията в родината ни. Призовавам членовете на сирийската общност в България да ме подкрепят, като приемат справедливата кауза на народа на Сирия срещу режима на диктатора", каза още д-р Шарабати.

Той заяви още, че ще се бори за бързото разрешаване на кризата.

На въпрос защо сега, година и половина след началото на събитията в Сирия, предприема тази стъпка, Яхия Шарабати отговори, че е вярвал, че Башар Асад ще предприеме необходимите реформи.

„Мислехме, че той ще направи промяната. Всеки ден той (Башар Асад - бел. ред.) твърдеше, че ще направи промяната. Ходих в Сирия, останах осем месеца, видях нещата не само по новините. Видях, че тези промени няма да станат, само лъжа и измама на народа", добави Яхия Шарабати.

Председателят каза още, че Асоциацията на сирийците в България никога не се е обявявала в подкрепа на режима, но той е усещал натиск, заради който той самият е излизал в подкрепа на Башар Асад.

„Не съм виждал определен натиск върху сирийците от определен човек, но определено посолството не искаше те (протестите - бел. ред.) да се случват. За всички, които излизаха пред сирийското посолство, ще има нещо лошо за тях. Аз излизах под натиск, под страх (в подкрепа на режима - бел. ред.). Имам роднини в Сирия сега - жена, две деца, седем братя," допълни д-р Яхия Шарабати, според когото България е положителен пример.

„Искаме да се научим от вас как тръгнахте към демокрацията без никаква капка кръв. Живях 10 години тук през диктатурата и 20 години след нея. Научих как тръгнаха нещата без кръв", заяви още председателят на Асоциацията на сирийците в България.

„Може да помогнем в падането на режима и как да изграждаме добра демокрация. Вие преживяхте това нещо", каза още той.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #опозиция #Сирия #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"