Русия: Не се месим във вътрешните дела на Македония

Русия: Не се месим във вътрешните дела на Македония
A A+ A++ A

Не бяха представени доказателства за намесата на Русия по въпроса за промяната на името на Македония, заяви в събота руският външен министър Сергей Лавров на 55-та Конференция по сигурността в Мюнхен, съобщи ТАСС.

"Бяхме обвинени, че се намесваме в проблема с промяната на името на Македония, но не ни представиха никакви доказателства ", подчерта той. Отношенията между Русия и Запада имаха всички шансове за успех, но изборът бе направен в полза на натоцентризма, коментира руският външен министър.

"След края на Студената война тези благородни намерения (за развитие на отношенията с Русия) имаха всички шансове за успешна реализация. Но, за съжаление, те останаха добронамерени пожелания," каза министърът. "Изборът бе направен в полза на „натоцентризма "и логиката "водещи - подчинени", каза още дипломатът.

"Незаконните бомбардировки на Югославия, нейното разчленяване и едностранното признаване на независимостта на Косово, което за първи път след Втората световна война, промени държавните граници на континента, подкрепа за въоръжения преврат в Киев, разширяване на НАТО и разполагането на американска противоракетна отбрана в Европа, решението на Европейския съюз да се откаже от взаимно договорения отказ от визов режим, дискриминацията на руските депутати в ПАСЕ. Всичко това са звена на една верига", заяви министърът.

 

В същото време Лавров обърна внимание, че между Руската федерация и ЕС съществуват пътни карти за формирането на четири общи пространства, които вече са почти забравени. "Същото може да се каже и за задължението да не засилваме сигурността си за сметка на другите, което беше одобрено на най-високо ниво в документите на ОССЕ и Съвета Русия-НАТО и сега е грубо нарушено", каза той, съобщи агенция "Фокус".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »