16 февруари: международен ден на пощальоните и куриерите

16 февруари: международен ден на пощальоните и куриерите
A A+ A++ A

Може би не знаете, но 16 февруари е определен от Европейския съюз за Международен ден на пощальоните и куриерите. Преди само 15-20 години всички с нетърпение отключвахме пощенските си кутии, защото очаквахме писма, поздравителни картички от чужбина и вест от любими хора. Днес, във времето на интернет, това все по-рядко се случва. Комуникацията е бърза, писмата са електронни, няма я тръпката от очакването, защото само след миг вече всичко е пред очите ни. Пощите ни вече са пълни предимно със сметки или рекламни брошури, а писма и картички почти не получаваме. Но пощальоните продължават тихо и незабележимо да минават покрай входовете ни, а куриерите все повече ни улесняват при електронното пазаруване и стават част от ежедневието ни.

Още преди векове в Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия, Китай и др. пощенските връзки са се осъществявали от т.нар. вестоносци, които понякога с месеци са пътували, за да донесат чаканата новина. Това обикновено се е осъществявало от пешеходни или конни щафети.    

Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »