Половината общини във Видин нямат аптеки

Половината общини във Видин нямат аптеки
A A+ A++ A

Вшест от общо единадесет общини на област Видин няма работещи аптеки, съобщи доктор Владимир Вълчев, директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

На територията на област Видин РЗОК има договори с 26 аптеки, разположени в пет общини, които осигуряват лекарствени продукти, частично или изцяло заплащани със средства от здравноосигурителния фонд.
Извън областния град Видин РЗОК има договори със седем аптеки - в общините Белоградчик - две, Кула - две, Брегово и Димово и в село Градец - по една. С подписването на договорите и допълнителните споразумения към тях се осигуряват лекарства, както и диетични храни, медицински изделия, тест-ленти. През 2018 година най-много средства от бюджета на РЗОК Видин са преведени за лекарства - повече от 11 милиона лева.

В област Видин 2 800 души са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е най-големият брой на извършена смяна досега в региона, съобщи Вълчев. Причината не е в недоволство от работата на личните лекари, а от обстоятелството, че двама от тях са напуснали. Едната от освободените практики е регистрирана в село Връв, община Брегово, като в нея са били записани пациенти от още осем общини от областта. Това не е е добър пример за обслужване на населението, тъй като тези пациенти не могат да бъдат обслужени добре и след това подават жалби, каза Вълчев. 
Другата лекарска практика, която е освободена, е в във видинското село Градец. Там личният лекар е заминал за чужбина. Това е наложило пренасочване на пациентите от тези две практики към други лични лекари, уточни Вълчев. Той посочи, че там където представителите на местната власт са проявили активност, добронамереност и добро отношение към лекарските практики, то там се работи без проблеми. Като пример за добро отношение на местната власт към лекарските практики Вълчев посочи общините Димово, Брегово, Кула, Бойница и Ружинци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »