Предизборните кампании - само на български език, потвърдиха депутатите

Предизборните кампании - само на български език, потвърдиха депутатите
Булфото
A A+ A++ A

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския, не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. От Движението го аргументираха с резолюция на Европейския парламент от 24 март 2009 г., отнасяща се до многоезичието като преимущество за Европа и обща отговорност на всички страни-членки на общността.

„Ние от ДПС считаме, че с основното човешко право за агитация на майчин език по време на предизборна кампания и колегите от ГЕРБ, и от БСП разбира се, биха могли да разяснят и да представят своите предизборни програми и приоритети, с които се явяват на избори“, подчерта депутатът Севим Али.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ пък се позова на Конституцията и по конкретно на нейния чл. 3. Там се казва, че българският език е официален в България, но според Карадайъ той не е единственият. По предложенията нямаше други изказвания и то бе отхвърлено с едва 26 гласа в негова подкрепа.

Депутатите гласуваха още всяка една парламентарно представена партия да има поне един свой член в ЦИК, РИК и ОИК.





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"