И Кипър ще промени даването на гражданство срещу инвестиции

И Кипър ще промени даването на гражданство срещу инвестиции
Pixabay
A A+ A++ A

Правителството на Кипър прие промени в програмата за предоставяне на кипърско гражданство на инвеститори от трети страни, с които повиши изискванията и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, предаде БНР.

Петите по ред поправки в програмата „инвестиции срещу гражданство”, която действа в Кипър от 2013 г., идват след критиките, отправени срещу страната, заедно с Малта и България, в доклад на Европейската комисия през януари.

Никозия категорично отрича обвиненията за пране на пари и не се отказва от програмата, но за да стане тя по-прозрачна и сигурна, затегна критериите и режима за получаването на кипърски паспорт по нея.

Минимално необходимата сума за инвестиции от чуждестранните кандидати се увеличава на 2,5 млн. евро, като се запазва размерът ѝ от 2 млн. евро, ако средствата са вложени единствено в жилищни недвижими имоти.

Най-малко с 500 000 евро трябва да бъде закупено жилище за постоянно пребиваване на острова.

Ново изискване към кандидатите е в допълнение към инвестициите си да направят и две дарения от по 75 000 евро в два кипърски фонда – за развитие на научните изследвания и иновации, както и за реализацията на проекти за изграждане на жилища на достъпни цени.

Според новите критерии кандидатите за кипърско гражданство от трети страни задължително трябва да имат шенгенска виза. Освен това инвеститорът трябва да притежава разрешение за пребиваване в Кипър поне шест месеца преди подаването на заявлението за натурализация.

В рамките на програмата от 2013 г. досега натурализация са получили 1864 чуждестранни инвеститори (без да се включват членовете на техните семейства), най-много сред които са руснаци и китайци.

Направените транзакции в недвижими имоти, акции, облигации, депозити са на стойност 6,6 млрд. евро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"