Откриха втори случай на морбили у нас

Откриха втори случай на морбили у нас
A A+ A++ A

Два случая на пациенти с морбили наблюдават лекарите в София. Това каза за bTV завеждащият Детската инфекциозна болница др Атанас Мангъров. В единия случай става въпрос за жена на 37 години. При нея изследванията са потвърдили наличието на заболяването. Тя е настанена в Инфекциозна болница, каза днес зам.- директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев.

Вторият случай е на дете на 3-годишна възраст от Добринище. Неговите резултати все още не са готови, но според лекарите всички признаци за морбили са налице. Регионалните здравни институции са предприели необходимите мерки по местоживеене на заразените лица. Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

През последната година има бум на случаите на морбили в Европа, като само в Румъния десетки деца починаха от заразната болест. Подобна ситуация имаше и в съседна Сърбия. Нежеланието на родителите да ваксинират децата си поради разнообразни научни, псевдонаучни и религиозни причини беше посочено от специалистите като основна причина за епидемията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »