Томислав Дончев: Избори с нов състав на ЦИК е голяма авантюра

Томислав Дончев: Избори с нов състав на ЦИК е голяма авантюра
A A+ A++ A

Мандатът на членовете на Централната избирателна комисия безспорно изтича, но смяната им точно преди избори би било голяма авантюра. Това мнение изрази вицепремиерът Томислав Дончев  в интервю за БНТ, като така коментира внесеното искане от БСП за спазване на Изборния кодекс и смяна на състава на ЦИК, чийто мандат изтича през март.

Той отхвърли предположенията, че запазването на настоящия състав на ЦИК, каквото е искането на ГЕРБ е предпоставка за фалшифициране на евроизборите. И припомни, че опит за саботиране на избори е имало.

„Опити за саботиране на изборния процес в България има, говоря за изборите от 2015 г. Не мога да кажа кой е авторът. Риск за подобни атаки винаги има”, смята той и даде конкретни примери.

„Единият вариант е DDos атака срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е много защитена”, изтъкна Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална хакерска атака.

По думите му, другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

„Всеки е в правото да развива хипотези, но с тази тема не е хубаво да си играем. Ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини”, поясни Дончев.

„ЦИК е безспорно с изтичащ мандат, но избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра. Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии”, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи.

Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

„Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори”, заяви Дончев.

Относно идеята на ГЕРБ да отпадне забраната за обявяване на временни резултати от проучвания за вота в изборния ден той коментира:

„Има страни, в които данните от екзитполовете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено - въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес”.

„Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми” - така Томислав Дончев коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграця на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически.

„Редно е да се преразгледат инструментите, чрез които се прави подобна политика. Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването”, заяви вицепремиерът Дончев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"