Таен пустинен гроб за Кадафи

Таен пустинен гроб за Кадафи
Телата на Мутасим Кадафи, Муамар Кадафи (в средата) и военния министър на Кадафи Абу Бакр Юнис бяха държани няколко дни в хладилна камера. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият либийски диктатор Муамар Кадафи ще бъде погребан на тайно място в пустинята, съобщиха от бунтовническото правителство, т.нар. Временен национален съвет на Либия.

След залавянето и убийството му от ръцете на бунтовниците миналия четвъртък тялото на Кадафи се съхраняваше в хладилния склад на месарница в гр. Мисурата заедно с труповете на един от синовете му, Мутасим Кадафи, и на бившия министър на отбраната.

Във вторник сутринта обаче телата вече са изнесени от хладилната камера, за да бъдат погребани по-късно през деня, предаде „Ал Джазаира“, като се позова на източници от Временния съвет.

Убийството на бившия диктатор в гр. Сирт миналата седмица де факто сложи край на почти деветмесечната гражданска война в Либия, която започна през февруари като част от т.нар. Арабска пролет, движение срещу диктаторските режими в арабския свят.

Въпреки че един от синовете на Кадафи, Сейф ал-Ислам, се изплъзна на бунтовниците и се закле да отмъсти за баща си, новите власти на Либия официално обявиха „освобождението“ на страната в неделя. Кадафи управлява Либия почти 42 години начело на диктаторски режим.

Според анонимни източници от правителството на погребението ще отидат няколко племенни водачи, след като бунтовниците не успяха да се споразумеят с племенните власти от родния град на Кадафи Сирт за това да им предадат тялото му.

Погребението се налага, защото трупът на бившия диктатор е достигнал такава степен на разлагане, че то не може да бъде отлагано, споделиха цитираните източници.

Тайното място за погребението на Кадафи напомня на „погребението в морето“ на лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда“ Осама бин Ладен от американските военни, след като Бин Ладен беше убит при операция в Пакистан през март 2011 г. Той бе „погребан в морето“, за да не се превърне евентуалният му гроб в място за поклонение със символно значение за последователите му.

#Либия #Муамар Кадафи #Сейф ал-Ислам #Временен национален съвет на Либия #Сирт #гроб #погребение #Осама Бин Ладен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »