Румен Петков изрази безпокойство по изграждането на втората тръба от „Турски поток“ през България

Румен Петков изрази безпокойство по изграждането на втората тръба от „Турски поток“ през България
A A+ A++ A

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство по повод технологията и вземането на решения по процедурата около изграждането на втората тръба от „Турски поток“ през България. Той коментира, че в предвидените обеми гориво по тръбопровода има несъответствия и разминаване на вход и изход от страната ни „Входът от Турция е с максимален обем 15,75 млрд. куб. м. Обемът, който е резервиран на изход от нас е 17,585 млрд. куб. м. Тези 2 млрд. куб. м. разминаване трябва да бъдат обяснени.

„Булгартрансграз“ трябва да отговори, защо, при положение, че потокът на вход от Турция е 15,75 млрд. куб. м., ние предвидихме и построихме технически капацитет от 20 млрд. куб. м.”. Румен Петков е на мнение, че налице са необосновано завишени параметри на газопровода през страната ни и респ., завишена цена. Според него, налице е съмнение за финансова злоупотреба и резултатът от оскъпяването на съоръженията, в крайна сметка, е увеличаване на цената на горивото за крайния потребител. Председателят на ПП АБВ настоя, като решение, да бъде прекратена окончателно концесията за добив на газ на „Галата“ и незабавно преминаване на съоръженията в собственост на „Булгартрансграз“ и обявяването на нова входна точка за Европа „Галата“ с привличане на концесионер, който да изгради солидно газохранилище.

Петков настоява също министър-председателят и министърът на енергетиката незабавно да предприемат преговори на най-високо ниво с Русия и ЕК, за да се гарантира българския интерес. Румен Петков подчерта, че изводът от срещите му с посланиците на съседните на България държави и с посланика на Австрия е изразена от тяхна страна подкрепа на позицията на АБВ, защото това е силното европейско решение. В противен случай Европа трябва да плаща транзитна такса на трета държава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"