Северна Корея поиска хуманитарна помощ от Русия

Северна Корея поиска хуманитарна помощ от Русия
A A+ A++ A

Властите на Северна Корея изпратиха до Русия искане за хуманитарна помощ в размер на 50 милиона тона пшеница. Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов съобщи, че Пхенян мотивира тази молба с трудната ситуация с храните в страната поради стихийните бедствия през 2018 г., пише "Московский комсомолец".

По думите на Косачов, в момента руските ведомства проучват възможностите за доставки на зърно в помощ на КНДР.

Сенаторът отбеляза, че Русия продължава да подпомага Северна Корея. През последните години по негова оценка помощта на Москва по линия на ООН е достигнала 8 милиарда рубли.

На среща с посланика на Северна Корея в Русия Ким Йон-джун Косачов посочи като пречка за развитието на търговските отношения между двете страни санкциите, наложени на Северна Корея.

В средата на януари японски медии съобщиха, че заради международните санкции в КНДР значително са поскъпнали храните. Бегълци от Северна Корея твърдят, че само за няколко месеца миналата година цената на царевицата - основна храна за голяма част от населението, е нараснала 1,7 пъти, а пшеничното брашно - 1,4 пъти.

Според доклад на ООН от декември м. г., тази година Северна Корея ще има нужда от хуманитарна помощ за над 111 милиона долара, добавя "Московский комсомолец".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »