Протестиращите майки обсъждат в МЗ новата наредба за ТЕЛК

Протестиращите майки обсъждат в МЗ новата наредба за ТЕЛК
A A+ A++ A

Какви са слабостите на новата наредба за медицинска експертиза, от какво се оплакват хората с увреждания, минали на ТЕЛК през последните шест месеца, и какво може да се промени - тези въпроси ще обсъди днес ръководството на здравното министерство с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и националните организации на хората с увреждания.

До срещата се стигна, след като въпреки обещанията за оповестяване на конкретни проблеми, миналата седмица заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви единствено броя на преминалите преосвидетелстване хора с ТЕЛК, и увери, че жалбите срещу телковите решения не са повече спрямо положението със старата наредба. Майките на деца с увреждания обаче поискаха промени в действащата наредба, докато бъде направена цялостна реформа в оценяването на уврежданията.

Часове след протеста на ощетени от ТЕЛК хора с увреждания в началото на миналата седмица, заместник-здравният министър Жени Начева обяви, че процентът на обжалваните нови телкови решения не се различава от този на решенията по старата наредба. Според нея при всяка промяна има и доволни, и недоволни хора, а недоволството в случая се дължи на променени проценти инвалидност.

Майките от "Системата ни убива всички" не останаха доволни от общия анализ на здравното министерство за действието на наредбата и поискаха незабавни промени, докато бъде въведена новата оценка на индивидуалните потребности на човек с увреждания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »