Столичният общински съвет ще гласува нови правила за прием в първи клас

Столичният общински съвет ще гласува нови правила за прием в първи клас
A A+ A++ A

Комисията по образование в Столичния общински съвет прие нови правила за прием в първи клас. Предстои те да бъдат гласувани от съвета.

Правилата са много важни за родителите, които имат две и повече деца. Заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов обясни какво точно се променя:

„Правилата за първи клас аса същите като миналата година. Има само една съществена промяна и тя е промяна, която е въведена във водещия регламент, а това е Наредбата на МОН за организацията на учебния процес и става дума за предимството, което ще получат братята и сестрите при приема. В най-добрия интерес на детето е то да отиде при по-голямото братче или сестриче, така че това нещо ще се случва с промяната, която е напът да бъде гласувана в СОС. Това е промяна, която класира най-отпред на опашката дете, което има по-голям брат или сестра в същото училище до 12 години., а след 12 години наличието на такова по-голямо дете ще носи много сериозен бонус брой точки, които ще позволяват също, не със 100-процентова сигурност, но с голяма степен на вероятност по-малкото дете да отиде в училището на по-голямото.“

Нови правила има и за яслите и детските градини в столицата. Те трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Мария Минчева – директор на дирекция “Образование“ в Столична община обясни:

„Промяната е свързана с преминаването на критериите „брат и сестра“, „деца близнаци“ и „породени деца“ от социалните критерии към общите критерии, която ще даде по-голям брой такива деца да бъдат приети  детските градини.  Едновременно с това сме променили и квотата, която беше 40 за деца по социални критерии и 60 за деца по общи критерии. Сега тази квота е в съотношение 30:70, за да не ограничаваме възможността на родители с едно дете също да бъдат приети в детска градина.“ 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »