Рап парче с ориенталски мотиви триумфира в Сан Ремо

Рап парче с ориенталски мотиви триумфира в Сан Ремо
A A+ A++ A

Роденият в Милано 27-годишен певец и композитор Мамуд (Mahmood) стана победител в 69-ото издание на фестивала на италианската песен в Сан Ремо. Мамуд, който е син на египтянин и италианка от Сардиния, спечели конкурса със своето авторско парче „Пари“ (Soldi) – рап с ориенталски мотиви, звучащ изразително благодарение на интересния глас на артиста.

Алесандро Мамуд, както е цялото му име, бе единият от двамата победители в проведеното миналия месец състезание между дебютантите „Сан Ремо Джовани“, което му даде право да участва наравно с изявените майстори. Той изобщо не влизаше в сметките на букмейкърите като възможен победител и сякаш бе най-изненаданият от развоя на събитията. „Просто не мога да повярвам!“, едва отрони пред микрофона брюнетът, когато бе обявен за носител на голямата награда. Втори остана смятаният за фаворит Ултимо (псевдоним на 23-годишния Николо Морикони) с „Твоите особености“ (I tuoi particolari) – типична фестивална песен в духа на мелодичната италианска традиция. Трети се класираха момчетата от вече световноизвестното трио Il Volo, които се представиха в трасирания коловоз на стила поп-опера с „Музика, която остава“ (Musica che resta).

Още с оповестяването на финалистите публиката в митичния театър „Аристон“ избухна в освирквания. Недоволството на зрителите бе провокирано най-вече от оставането извън почетната тройка на рок-ветеранката Лоредана Берте, която тази година се превърна в тяхна любимка с мощната си интерпретация на парчето „Какво очакваш от мен“ (Cosa ti aspetti da me). Хората дълго скандираха „Ло-ре-да-на, Ло-ре-да-на!“, но това не промени с нищо подреждането, което се определя от 3 фактора – вота на спеца на телевизионните зрители. Берте се оказа четвърта, а пети, непосредствено след нея – друг от фаворитите на залата, Симоне Кристики, със своето силно театрализирано изпълнение на „Грижи се за мен“ (Abbi cura di me) – добра изповедна поезия, облечена в музика и речитатив. Кристики взе 2 специални награди – тази на името на Серджо Ендриго за най-добро изпълнение и за най-добра музикална композиция. Наградата на критиката, наградата на името на Лучо Далла и отличието за най-добър текст бяха присъдени на още един пренебрегнат в класирането любимец на публиката – Даниеле Силвестри с „Живак“ (Argentovivo).

Клаудио Бальони – един от най-значимите певци композитори на Италия, който за втора поредна година бе арт директор и водещ на фестивала в Сан Ремо и е смятан за голям негов реформатор, се бе погрижил на сцената от 5 до 9 февруари да присъстват почти всички жанрове: поп, рок, пънк, рап, уърлд мюзик, ангажирани песни със социално послание... Някои от конкурентите с най-интересно звучащи предложения обаче с право могат да се смятат за неодооценени като Паола Турчи, прочутия Нек, група The Zen Circus, Франческо Мотта, известен само като Мотта и др.

Един от специалните гости, които пяха в последната вечер на фестивала в Сан Ремо, бе Ерос Рамацоти - 35 години след своята победа при дебютантите на същия този подиум.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"