Богатите се молят по-рядко

Богатите се молят по-рядко
A A+ A++ A

Мащабно социологическо проучване, обхванало 50 000 души от 57 държави, показва, че като цяло повече от половината от жителите на планетата (59%) се смятат за религиозни.

Едва всеки четвърти-пети жител на Земята (23%) казва, че е не религиозен човек – тоест вярващ в Бог или някаква висша сила, но не се идентифицира с конкретна религия и не спазва религиозни обреди.

Според нивото на религиозност държавите са разделени на „богати” и „бедни”, като хората в богатите държави се молят около два пъти по-малко от тези в бедните, предаде bTV.

От изготвена от социолозите графика може да се види, че само Бразилия, Македония и Армения не се отнасят към групата на бедните религиозни държави в света.

Не богата Армения е посочена за най-религиозната в групата.

Във втората десетка на най-религиозните страни са Грузия, Пакистан, Афганистан, Молдова, Колумбия, Камерун, Малайзия, Индия, Полша, Южен Судан.

От тях само Полша и Колумбия са държави със средно икономическо равнище.

Резултатите от мащабното ежегодно международно допитване „Глобален барометър на надеждата и отчаянието” бяха оповестени от руските медии.

На всички анкетирани е бил зададен въпросът: „Независимо от това дали сте посещавали богослужение, или не, смятате ли се за религиозен човек, нерелигиозен или убеден атеист?”

В глобален мащаб резултатите смело могат да бъдат записани като актив на свещенослужителите от всички изповедания, коментират социолозите.

#Земята #Бразилия #Македония #Армения #Грузия #Пакистан #Афганистан #Молдова #Колумбия #Камерун #Малайзия #Индия #Полша #Южен Судан #религия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"