Заловените в Испания терористи готвели атентат в мол в Гибралтар

Заловените в Испания терористи готвели атентат в мол в Гибралтар
Полицията смята, че тримата са подготвяли атентат с помощта на телеуправляем самолет, който хвърля експлозиви върху търговски център в Гибралтар по време на Олимпиадата. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Трима заподозрени членове на „Ал Кайда”, които бяха арестувани миналата седмица в Испания, подготвяли атентат срещу търговски център в Гибралтар по време на Олимпийските игри в Лондон, съобщиха испански медии.

Според информацията им полицията открила в дома на единия от заподозрените, турчина Ченгиз Ялчън, видео, показващо го да борави с телеуправляем самолет, предаде bTV.

„В един момент самолетът се спусна надолу и пусна пакет. На земята Ялчън се радва на подвига си", посочва вестник „Паис”, като се позовава на източници от антитерористичните служби.

Полицията смята, че тримата са подготвяли атентат с помощта на телеуправляем самолет, който хвърля експлозиви върху търговски център в Гибралтар по време на Олимпиадата.

Ченгиз Ялчън беше задържан в четвъртък в дома си в испанския град Линеа де Консепсион, разположен до британската територия Гибралтар.

Останалите двама заподозрени, чеченци, бяха арестувани близо до град Сиудад Реал, южно от Мадрид, когато се готвели да стигнат до град Ирун в северната част на страната, близо до границата с Франция.

В дома на турския заподозрян полицаите откриха още голямо количество експлозиви.

В петък испански съдия обвини Ялчън в „притежаване на взривни вещества и устройства с терористично предназначение" и го прати в затвора.

В неделя към него се присъединиха и другите двама заподозрени – Елдар Магомедов и Мохамед Анкари Адамов, по обвинение в принадлежност към терористична група и притежание на вещества за направата на бомба.

Според съдебните документи магистратът основал решенията си на информации, предоставени от американското и френското правосъдие, както и от руските власти и полицията в Гибралтар.

#Ал Кайда #Испания #Гибралтар #олимпийските игри #Лондон #терористи #Олимпиада #Сиудад Реал #Мадрид #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"