807 горски пожара в България за седмица

807 горски пожара в България за седмица
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последната седмица в България са възникнали 807 пожара в гори, сухи треви, храсти и лесонепригодни площи, съобщиха в понеделник от пресцентъра на МВР.

Пожарите са засегнали над 10 000 декара, уточняват още от МВР.

„Неблагоприятните климатични условия - продължителното засушаване и високите дневни температури, са предпоставка за усложняване на пожарната обстановка", обясняват властите.

ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" отправя апел към всички граждани: "Спазвайте мерките за пожарна безопасност! Бъдете внимателни, не палете огън на открито!".

„Жътвената кампанията почти приключи, но остава опасността от пожари в стърнищата. Много често те са в непосредствена близост до гори и ако недобросъвестни стопани запалят сламата, огънят за минути може да се прехвърли. Поставят се в риск цели горски масиви и се създава възможност за огромни материални загуби. Затова пожарникарите напомнят, че паленето на стърнищата е абсолютно недопустимо и към нарушителите се прилагат строги законови санкции", предупреждават от МВР.

Според властите очакваните високи температури през тази седмица допълнително усложняват обстановката.

„Това налага пълна мобилизация на сили и средства от страна на държавните институции, ведомствата, органите на местната власт за повишаване на вниманието и на бдителността и за недопускане на пожари. Структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат своевременни организационни действия за недопускане на пожари и за бърза реакция при възникването им. Създаден е механизъм за координация с местната власт, с военните поделения, с държавните горски стопанства и лесничейства. В гасенето на пожари все по-често се включват и доброволци. От изключително значение е участието на летателна техника от ВВС за наблюдение и гасене на горските пожари," добавят от МВР.

„Благодарение на доброто взаимодействие между структурите на МВР и МО, през последния месец бяха спасени от огъня стотици декари горски масиви. Държавните органи носят своята тежка отговорност, но нека всички ние като граждани не забравяме, че една наша грешка или невнимание може да погуби огромни площи от горите на България," изтъкват още от вътрешното министерство.

#МВР #пожар #горски пожар #пожарна безопасност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници