Добрев пред руснаците: Няма инвеститор за АЕЦ „Белене"

Добрев пред руснаците: Няма инвеститор за АЕЦ „Белене"
Министърът на икономиката Делян Добрев обясни пред ИТАР-ТАСС, че нямало инвеститор за АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът с руско участие АЕЦ Белене не може да бъде осъществен, тъй като няма стратегически инвеститор, заявява българският министър на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев в интервю за ИТАР-ТАСС.

Добрев посочва още, че условията за финансирането на АЕЦ „Белене" не удовлетворяват българската страна.

Министърът на енергетиката подкрепя инициативата на социалистите за организиране на референдум и по такъв начин да бъде предоставено правото на гражданите на България да решат съдбата на спрения от българското правителство проект през март тази година.

Той специално изтъкна, че е необходимо хората да бъдат информирани допълнително при гласуването по въпроса, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Относно АЕЦ Белене е необходимо да се знаят фактите, гражданите трябва да бъдат информирани, когато гласуват бъдещето. Референдумът е много добра инициатива само когато е чистосърдечна. Но какви са фактите за Белене? Съгласно анализа на консултанта по проекта (банка Ей Ейч Би Си - HSBC), тази атомна централа ще ни струва към 10,35 милиарда евро. Това е финансов проект, а ние нямаме нито стратегически инвеститор, нито финансиране, поради което той не може да бъде реализиран. Хората трябва да знаят колко струва тази централа, те трябва да знаят какви са условията за нейното финансиране, които на този етап не ни удовлетворяват", посочи българският министър на енергетиката.

През март 2012 г. кабинетът Борисов прекрати проекта за изграждането на втората българска атомна електроцентрала с аргумента, че не е изгоден икономически. По договора от 2006 г., който завърши с 15 анекса, АЕЦ „Белене" трябваше да се строи от руската „Атомстройекспорт".

В интервюто си за ИТАР-ТАСС Добрев изрази оптимизъм за проучването на запасите от газ на френската компания „Тотал" (Total) в дълбоководното находище Хан Аспарух в Черно море.

Той отбеляза, че предстои сключване на договор с Тотал, която през юли беше избрана за изпълнител на изследванията, след което ще започне търсенето и проучването. Изследването ще продължи 5 години, уточни министърът. При доказване на наличие на газ, Тотал ще получи право да бъде кандидат за добиването му. След приключването на всички дейности, могат да се коментират резултатите и да се съобщи за откритите залежи и техните обеми, допълни той, пише БТА.

"Газът е нашата най-голяма надежда за енергийна независимост, поради което за нас е много важно да се извърши това проучване", подчерта Добрев.

Той отказа да отговори на въпроса за другия проект с руско участие, газопровода Южен поток, а именно - кога българската страна планира да подпише финално споразумение и как напредва работата по решаване на спорните въпроси по този проект, отбелязва ИТАР-ТАСС.

#Делян Добрев #АЕЦ "Белене" #АЕЦ #Белене #ИТАР-ТАСС #Русия #Атомстройекспорт #Росатом #Тотал #природен газ #Черно море #газопровод #Южен поток #HSBC

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"