Варненска фирма в скандала “Ало, Банов съм“

Варненска фирма в скандала “Ало, Банов съм“
A A+ A++ A

Варненска строителна компания е водещ партньор в сдружението „Антична Сердика” , което се опитва да спаси от плащането на 700 000 неустойка Боил Банов като зам.-министър на културата. Скандалът беше огласен от депутатката от БСП Елена Йончева, която представи запис как Банов дава указания да бъдат подправени документи, за да не си вземе държавата неустойката. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на държавата към строителите заради забавяне на изпълнение

 В ДЗЗД „Антична Сердика“ освен „Пътища и мостове“ ЕООД  със собственик Росен Колелиев участват още „Реставрация“ ЕАД, „Пътстрой Варна“ ЕООД и „Финанс Груп 2013“ ЕООД. Сдружението изпълнява втория и третия етап на ремонта на Ларгото в столицата.

Над 15 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“ (ОПРР), са инвестирани в разкриване, реставриране и адаптиране за туристически посещения на части от Древна Сердика в центъра на София.

Обектът е открит тържествено в присъствието на премиера Бойко Борисов през април 2016 година.

 Две години по-късно обаче избухва скандал след като се оказва, че по Ларгото има много дефекти : счупени плочки, напукани стъкла и течове върху останките на антична Сердика.

Обектът е в гаранция още три години и ремонтът на ремонта трябва да бъде поет пак от фирмата изпълнител.

Тогава Росен Колелиев заявява, че ремонтът е направен качествено и отговорността за щетите не е на строителната му фирма.

„Нашите ангажименти като гаранционно обслужване ще си ги изпълним, но мен ме боли, защото този комплекс е уникален и той трябва да се поддържа, а две години някаква никаква поддръжка. За тези две години по собствено желание, въпреки нашите писма, в които обясняваме причините за повредите, сме ги вършили тези работи – без да проявяваме претенции, но разберете – това не може да продължава вечно”, твърди Колелиев.

„Ние ще поемем ремонта, който считаме, че е по наш пропуск, от нашата дейност. Но не можем за всичко да отговаряме. През зимата са минавали снегорини и са разбили настилката.  Под разбитата настилка има отводнителна система, която е запушена.

Няма фирма, която да я почиства и заради това се образуват течове върху древните останки”, обяснява още Колелиев.

 Боил Банов, вече като министър на културата, чието ведомство отговаря за проекта и надзора на строителството, обяснява проблемите с дефектирала отводнителна система, която е довела до избиване на плочките и паветата.

По-късно неговото ведомство завежда иск за 754 000 лв. срещу "Антична Сердика" заради забавени срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи, но това става едва пред януари 2017 г.

Софийският градски съд обаче отхвърля иска на културното министерство, което обжалва пред Апелативния съд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »