Дезертиралият премиер на Сирия обвини режима в геноцид

Дезертиралият премиер на Сирия обвини режима в геноцид
Гражданската война в Сирия продължава вече почти година и половина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският премиер Рияд Хиджаб, който дезертира от президента Башар Ал-Асад при опозиционните бунтовници само два месеца след назначаването си, обвини режима в страната в геноцид и варварство.

След първоначалната неяснота, в понеделник говорителят на Хиджаб Мохамед ал-Отри потвърди в изявление, излъчено по телевизия Ал Джазира, че сирийският премиер е напуснал режима на президента Башар Асад и се е присъединил към опозицията.

„Обявявам днес своето напускане на убийствения и терористичен режим и обявявам, че се присъединих към редовете на революцията за свобода и достойнство. Обявявам, че от днес съм войник на тази благословена революция", гласи изявлението.

„Сирия преживява най-мъчителните военни престъпления, геноцид, варварски убийства и кланета срещу невъоръжени граждани", заявява още Хиджаб.

Говорителят му съобщи също, че Хиджаб е на сигурно място. Според сирийската опозиция бунтовниците са извели премиера през границата в Йордания.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#министър-председател на Сирия #Риад Хиджаб #иранци #Иран #Ирак #Деир Езор #Сирийската обсерватория на човешките права #Алепо #Арабска пролет #сирийската опозиция #президент на Сирия #гражданска война #Башар ал-Асад #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"