Незаконно измущество за над 2.5 млн. лв отне съдът от 4-ма осъдени

Незаконно измущество за над 2.5 млн. лв отне съдът от 4-ма осъдени
За периода януари – юли 2012 г. по инициатива на комисията ефективно е отнето имущество за 8 551 381 лева. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил през юли 2012 г. четири решения на предишни инстанции, с които по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), се отнема незаконно имущество от четири лица на обща стойност 2 516 223 лв.

За периода януари – юли 2012 г. по инициатива на комисията ефективно е отнето имущество за 8 551 381 лева. За същия период на 2011 г. е отнето имущество за 3 651 441 лева, съобщиха от комисията.

С определение на ВКС се отнема имущество от Петър Марваков на стойност 839 216 лв., осъден през 2006 г. за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици след международната операция „Лунна светлина“.

През август 2003 г. в Боливия бяха задържани 3 тона кокаин, примесен с картофено пюре, предназначен за България и други европейски страни.

Пловдивският бизнесмен Марваков се оказа един от участниците в схемата. Като получател на пратката в България той бе осъден на 1 г. и 9 месеца затвор.

Отнетото от Марваков включва шест недвижими имота, дружествени дялове, леки автомобили „Деу” и „Форд”, както и осем товарни и специални автомобили.

Съдът отнема имущество и от Георги Бибишков на стойност 649 164 лв. Бившият футболист от Сандански, известен с прякора Вуцата, който в последните години бе ресторантьор, също е с влязла в сила присъда за притежание и разпространение на наркотици, както и незаконно притежание на оръжие.

Отнемат му се два недвижими имота (единият от които с ресторант и басейн), сумата от 9700 лв., представляваща равностойността на продажната цена на лек автомобил „Деу“ и сумата от 55 164 лв., равностойна на направени лизингови вноски по лизингов договор.

Освен това, Върховният съд не допуска обжалване на решение на Апелативен съд Велико Търново, с което окончателно потвърждава отнемането на имущество от Мариян Замфиров на стойност 648 423 лв.

Той е с влязла в сила през 2006 г. присъда. С цел да набави за себе си имотна облага мъжът измамил британска гражданка, че с изпратените от нея пари ще закупи, прехвърли на нейно име и обзаведе мезонет и гараж, с което й причинил имотна вреда в размер на 648 423 лв.

Отнетото имущество включва мезонет (173 кв.м) и гараж (15 кв.м) в гр. Русе на обща стойност 68 431 лв., както и сумата от 579 992 лв.

С решение в полза на държавата се отнема и имуществото на Никола Николов, на стойност 379 420 лв. То включва 3 недвижими имота, 2 моторни превозни средства и сумата от 9 740 лв. Мъжът е с влязла в сила присъда за измама в съучастие с други лица.

#Върховният касационен съд #ВКС #Комисията за установяване на имущество #придобито от престъпна дейност #КУИППД #България #Боливия #кокаин #Сандански #Велико Търново #Русе #Никола Николов #Пловдив #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"