БСП брани Йончева с декларация

БСП брани Йончева с декларация
A A+ A++ A

49-ият Конгрес на БСП прие политическа декларация в защита на народния представител Елена Йончева, която е без депутатски имунитет заради обвинение в "пране на пари".

Публикуваме деклрацията без редакторска намеса.

"Правило в демократичното общество  е да не се коментират действията на независимата съдебна власт и органите, от които е структурирана.

Но това правило важи до момента, в който тази съдебна власт е действително независима, когато служи на закона и обществото. И когато обществото наистина е демократично.

Когато с откровено репресивни действия прокуратурата атакува опозицията, в услуга на властови и корпоративни интереси, тя престава да е независима и реакцията срещу такава репресия става обществена кауза. А когато тези репресии и заплахи са насочени срещу свободното слово и разкритията на разследващ журналист, нетърпимостта се превръща в лична човешка кауза на всеки свободолюбив гражданин.

Такъв е случаят с обвинението срещу Елена Йончева – разследващ журналист – по призвание и по професия, народен представител – по силата на вота на българските граждани. Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и  гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди.

Но въпросът не е само в обвинението и в неговата  логика, която съвсем скоро ще рухне. Проблемът е в симбиозата между изпълнителната власт и прокуратурата, която е характерна не за демокрацията, а за друг тип общества. И моментът е избран подходящо за властта – в навечерието на изборите, от чийто изход зависи много и от чийто резултат управляващите са уплашени.

Опитът за прокурорска репресия и сплашване срещу Елена Йончева е отговорът на властта на нейните ярки разследвания, заради активното й опозиционно поведение. Елена Йончева, като един от най-ефективните и активни опозиционери, разкри тежки корупционни практики на властта, които са лицето на „Модела ГЕРБ” - модел на паралелната държава, която Бойко Борисов и неговите приближени създават.

Разкриването на заразената с уран вода в Хасково е разкритие за това, че режимът на ГЕРБ нехае за здравето и живота на обикновения българин. Разследването  „Кумгейт” разкри роднинско-политическо-икономически групировки, които контролират целия обществен и стопански живот по региони. Така ГЕРБ печели избори - с местен феодализъм и със зависимости.

Разкритията за оградата по границата и за некачествените ремонти на пътищата отвориха темата не само за огромната корупция, прояла държавата, но и за опасни пробиви в националната сигурност на страната, свързани с мигрантския поток и с инфраструктурата. Тези разкрития осветиха факта, че при ГЕРБ може да се продаде и купи всичко – включително и Отечеството, стига насреща да бъдат предложени достатъчно пари.

Това е причината за паниката на властта, за нейния опит за сплашване, в който са ясни и поръчителите, и изпълнителите. Поръчителите са властовите, политическите и свързаните с тях корпоративни интереси, а изпълнител е репресивният апарат на държавата.

Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа. Обществото се събужда и вижда истинското лице на тази власт. И няма да допусне нито този фарс, нито опитите за сплашване на всеки, опълчил се срещу тиранията, гражданин.

Чрез своя най-висш форум – Конгресът, Българската социалистическа партия заявява категоричната си подкрепа и солидарност с Елена Йончева, категорично протестира срещу опита за репресия срещу един доказан през годините с честността и професионализма си журналист и общественик.

Чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава преля! Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната. Със задкулисни  договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани.

След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на органите на съдебната система у нас, за тяхната истинска независимост.

БСП е категорична: Няма да ни сплашите!

Всички ние днес сме Елена Йончева!

Истината идва, насилието няма да мине!"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »