Симфоничният оркестър на БНР с голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018-а

Симфоничният оркестър на БНР с голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018-а
A A+ A++ A

Симфоничният оркестър на БНР, който тази година отбелязва своята 70 годишнина, взе голямата награда "Сирак Скитник" на общественото радио на тържествена церемония в Първо студио на БНР на 25 януари.

Статуетката на Вежди Рашидов бе връчена на диригента на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин от Райна Константинова, председател на Обществения съвет на Българското национално радио.

"Когато говорим за музиката, без която не можем, без която радиото не може, нека не забравяме за дарбата, труда, лишенията и характера на хората, които я правят", каза г-жа Константинова. И уточни, че Симфоничният оркестър на БНР е сред най-добрите европейски оркестри.

"Щастливи сме! Наградата е и за всички колеги! Тя е стимул за високи постижения", заяви г-н Кадин.

Събитието уважи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

"Българското национално радио се възприема като хранилище на българския дух и достойнство. БНР винаги е било територия на свободното слово. Освен информационен източник, БНР е културна институция. Успех и продължавайте да надграждате", каза в приветственото си слово г-жа Караянчева.

По предложение на Програмния съвет Общественият съвет на БНР присъди и специална награда на дългогодишния колега Георги Василски – за цялостната му дейност и в негова памет. Получи я неговият син Никола Василски.

"Жоро си отиде тихо и дискретно, но ни остави веселата си душа, както написаха колегите му. Остави духа си в темелите на радиото, на което никога не изневери. Жоро имаше талант не само за думите. Имаше талант да бъде борец за каузи, за справедливост и имаше талант да бъде приятел. Умееше да говори, умееше да слуша и, както малко хора, умееше да мълчи. Отиде си, но ни остави богатството, което няма да пропилеем".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »