Българското национално радио навършва 84 години

Българското национално радио навършва 84 години
A A+ A++ A

Българското национално радио навършва днес 84 години. На тържествена церемония тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Сирак Скитник".

На 25 януари 1935 година цар Борис Трети издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Тази година освен рождения ден на БНР, отбелязваме 90 години от първите опити за радиоразпръскване в България, осъществени от група радиолюбители през далечната 1929 година.

 

За първи главен редактор на радиото е избран Панайот Тодоров Христов - "Сирак Скитник".

През годините в ефира ще се появят множество програми на Националното радио - информационно-музикалната "Хоризонт", тази за култура и образование "Христо Ботев", радио "България" ще звучи за българите в чужбина.

Радиото ще обърне внимание и към отделните региони. Поетапно ще се построят осем регионални радиостанции, а през 1989-а година, когато политическият и обществен строй се променят, радиото не прави изключение.

То също тръгва по пътя на промяната и се превръща в автономен информационен и културен институт. "Златният фонд" и до днес грижливо пази звуковата история на България, гласовете на десетки политици и общественици.

По традиция тази вечер от 19.00 часа ще бъдат връчени годишните награди за радиожурналистика. Номинациите са в 3 категории.

Освен голямата награда "Сирак Скитник", ще бъде връчена индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година, награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект и музикален проект на БНР.

Церемонията ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" веднага след вечерния осведомителен бюлетин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »