Бизнес и министри заедно срещу замразяването на цените

Бизнес и министри заедно срещу замразяването на цените
Министърът на земеделието Мирослав Найденов договори с няколко търговски вериги замразяването на цените на 10 основни храни за 3 месеца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на бизнеса, бивши и сегашни министри се обявиха срещу налагането на мораториум върху поскъпването на хранителните стоки, пише в. „Класа“.

От 3 август по споразумение с Министерството на земеделието и храните някои от търговските вериги замразиха цените на 10 основни хранителни продукта за следващите три месеца.

Освен това в края на миналата седмица стана ясно, че служители на ДАНС, НАП и „Икономическа полиция“ ще проверяват сивия сектор в хранителната индустрия, финансовите потоци и данъчните плащания на фирмите в бранша.

Акцията започна, след като стана ясно, че по веригата производител – преработвател – търговец има изкривяване на цените на основните хранителни продукти, за което призна и земеделският министър.

„Замразяването на цените крие риск стоките да поскъпнат след изтичането на мораториума. Това е краткосрочно решение, което не решава дългосрочно проблема”, заяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Замразяването на цените на храните е маркетингов трик преди изборите. Мярката се прилага за следващите три месеца, които обаче ще минат бързо, смятат експерти.

Най-правилно е правителството да работи за конкурентна среда и развитието на бизнеса в България, коментира от своя страна бившият икономически министър Николай Василев.

По думите му за голямо съжаление все повече министри се изявяват като управители на търговски дружества, уговарят търговски сделки, договарят цени, преговарят по сделки.

„За първи път самата държава стимулира картелизация”, заяви пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод договорката на министър Мирослав Найденов с търговски вериги, които да замразят цените на някои хранителни продукти.

„Допълнително администрираме нови комисии, национални съвети за контрол на цените, от друга страна, МВР извършва конкурентна дейност на частните осигурителни дружества – държавата се превръща в едно голямо търговско дружество”, каза още Данев.

„Държавата – тя е най-мощната и може да прави такива неща, но кой ще компенсира например в новия Закон за насърчаване на инвестициите, кой ще плати разликата в осигурителните вноски и няма ли по този начин да стимулираме само трудоемките дейности”, посочи Данев.

Според него ефектът от намесата на държавата в икономиката, вместо да създава условия за инвестиции, ще е категорично негативен.

„Основният ефект е, че след 3 месеца голяма част от малкия и средния бизнес ще бъде убита, защото той няма капацитета да поеме „мирославнайденовата кошница", каза още той.

Според него са възможни три варианта – да се увеличат цените на другите продукти, „както говорят всички разумни икономисти”; постепенно да се притиска производителят за поддържане на по-ниски цени на тези стоки или 3 месеца да се движат цените така, че да се компенсира натрупаната загуба.

„Ние мачкаме конкуренцията в страната, и то последователно, благодарение на подобни търговски споразумения, което не е работа на министрите”, смята председателят на БСК.

Данев зададе въпроса защо министър Мирослав Найденов не създава условия за развитие на зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството, а полага интелектуални усилия за подобни картелни споразумения.

„България става рай за картелите, стимулирани от държавата”, подчерта Божидар Данев.

Според него потребителят ще бъде потърпевш, както и българският производител. Той очаква по-голяма картелизация и монополизация на пазарите.

Според Делян Добрев пък потреблението остава основен проблем на българската икономика.

Той смята, че спестените в банките средства са проблем в краткосрочен план за икономиката, защото те не са влезли в момента, но в средносрочен и дългосрочен план те ще работят в нейна полза под формата на отпуснати кредити на фирмите.

„Намалялото потребление вреди на икономиката. Има и положителни сигнали, но ситуацията остава тежка, предизвикателствата са големи", заяви министър Добрев.

Един от тези положителни сигнали е увеличаването на преките чуждестранни инвестиции. За първото полугодие те са се увеличили седем пъти спрямо същия период на миналата година. В момента те възлизат на около 470 милиона, уточни министърът.

#бизнес #храни #цени #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Божидар Данев #Българска стопанска камара #БСК #ДАНС #НАП #Икономическа полиция #Министерството на земеделието и храните #България #Николай Василев #МВР #конкуренция #картел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »