Игнатов: Хулете мен, не образованието

Игнатов: Хулете мен, не образованието
По думите на Игнатов българските дипломи са добре защитени, а най-добре защитени са тези на Софийския университет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хулете министъра, но не и българското образование, обърна се към медиите образователният министър Сергей Игнатов.

„Българското образование е свикнало да бъде охулвано. Аз се обръщам и към медиите – ако трябва, хулете министъра, ама не и образованието”, каза Игнатов в понеделник в студиото на Нова телевизия.

Той обясни, че има уговорка с ректорските ръководства до 10 август всички дипломи на чуждестранните студенти да бъдат сканирани и качени на сайта на МОМН, а до края на месеца и всички останали.

Министърът посочи тази мярка като едно от решенията в борбата с фалшивите дипломи.

Игнатов коментира сигналите от Турция за фалшиви български дипломи на турски студенти.

Достъп до качените на сайта на министерството дипломи няма да имат всички, а само определени заинтересовани лица, защото все пак дипломите съдържат лични данни, посочи той.

Във връзка с проблема с българските фалшиви дипломи на турски студенти Игнатов е предоставил на вътрешния министър Цветан Цветанов списък с всички фирми, които се занимават с настаняване на студенти от Турция.

„Абсолютно отворени сме към това и ако има намесен български преподавател, той ще си понесе отговорността. Важното е тук да постъпим мъдро, защото сме добри комшии с Турция, проблемът ще бъде решен”, увери министърът.

„Турската страна, както и България има полза от това, техни студенти да учат у нас. Никакви облекчения не се готвят за турски студенти. Единственото, което правим, е да премахнем едно ограничение за подаване на документи за кандидатстване, имаше една дата, която ние я махнахме”, поясни той.

Игнатов отрече и твърденията, че за чуждестранни студенти ще се премахне изискването за успех.

„Ние си имаме доста високи критерии. Много чужди студенти искат да учат в България”, каза още той.

По думите му българските дипломи са добре защитени, а най-добре защитени са тези на Софийския университет.

„Номерата ще ги променяме постоянно, така че да не може да се фалшифицира”, добави министърът.

Относно Закона за предучилищното и училищното образование Игнатов категорично отхвърли обвиненията, че законът е написан лошо и затова върви бавно.

„Не приемам това, че лошо бил написан законът, и затова върви бавно. Върви бавно, защото засяга и родителите, и трябва да се дискутира всичко внимателно”, посочи той.

„Най-важната промяна в закона е, че в последните две години в гимназията младият човек ще има по-голяма свобода при избора къде да се насочи. С този закон ние приключваме един програмен пакет от 2009 г. за реформи в образованието и науката. Паралелки за голямо съжаление се закриват – за съжаление сме в демографска дупка”, обясни министърът.

Той посочи, че около 40 паралелки ще бъде закрити, но на фона на всички училища в България това не е много.

„Реализацията в живота иска образование. Иска се все по-голямо и голямо образование”, заяви още Сергей Игнатов.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #МОМН #Турция #дипломи #България #вътрешен министър #Цветан Цветанов #Софийския университет #Закона за предучилищното и училищното образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »