НФСБ и ВМРО са на път да изяснят позициите си и да се явят заедно на евровота

НФСБ и ВМРО са на път да изяснят позициите си и да се явят заедно на евровота
A A+ A++ A

НФСБ и ВМРО са на път да изяснят позициите си и да продължат заедно за евроизборите, стана ясно от последните изявления на представителите на партиите в парламента. След като сутринта партията на Валери Симеонов  обяви, че преустановява преговорите с ВМРО заради разпространената им утлимативна декларация за програма за справяне с ромската престъпност, от ВМРО изразиха готовност да се извинят и да изгладят недоразуменията. 

Засегнати от позицията на ВМРО и от призивите им за преодоляване на егото на един или друг в редиците на патриотите, лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че преустановява преговорите с тях за общо явяване на евроизборите, които започнаха миналия вторник:

 

"Прекратяваме започнатите преговори за съвместно явяване с ВМРО до изясняване на всички тези проблеми, които са създадени от поредните медийни изяви в последната седмица – не само на господин Каракачанов, става въпрос също и за декларация на ВМРО, по която имаме много сериозни несъгласия. Тепърва би трябвало да се изяснят тези разминавания. За нас се изправя въпросът – дали това не са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване, или явяване с друга коалиция на колегите от ВМРО. И ако е така – не би ли било по-редно и по-нормално да бъде оповестено, няма драма в това".

 

Валери Симеонов заяви, че за партията му няма значение кой ще оглави листата за европейските избори и че европейският вот не е от значение за НФСБ:
"Въпросът за явяването на евроизборите не е от значение за работата на коалицията. Коалицията е за работата в 44-ото Народно събрание и за участие в изпълнителната власт. ... Не виждам защо трябва да се търси в евроизборите някакъв препъникамък или драма или допълнително обстоятелство, което да разлюлее цялата държава. Ние сме подписали коалиционно споразумение и затова сме тук".
 
Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов уточни позицията на партията: 
"Готови сме да преодолеем всякаква лична драма. Готови сме да се извиним. Основното, което за нас е важно, са принципите, на които се сглобява едно партньорство. Смятаме, че не трябва нещата да се концентрират върху личностите кой ще води, кой ще е в листата, кой ще е извън нея и т.н., а трябва да се концентрират върху това дали имаме общи идеи, които ще реализираме в следващите месеци и години. По отношение на това, че колегите са засегнати - както знаете, ние от ВМРО най-малко робуваме на своето его. Готови сме да се извиним, ако има такова засягане, независимо дали е основателно или не. Готови сме да водим разговор с всеки от коалиционните ни партньори и с всеки, извън коалиционните партньори, ако съвпадат идеите му с нашите".
 
И двете партии уточниха, че ако се появят противоречия помежду им, всяка една от тях ще се яви самостоятелно. Веселинов заяви, че на този етап са преговаряли само с НФСБ: "ВМРО не води разговори за явяване на избори с нито една политическа сила, извън "Обединени патриоти".

Прилагаме пълния текст на разпространената тази сутрин декларация от НФСБ:

 

"В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията.

На 18.01.2019 г. в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като „несериозни“. За разлика от него, ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение.

Каракачанов упрекна партньорите си, че „се ослушвали“, когато решил „да се захване“ с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа, изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари. Припомняме, че Каракачанов, като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. „Шекер махала“ в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер – не по сигурността) от местната власт и МВР.

На 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига „оригинални“ законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ).

Странно за управляваща партия звучат лозунги като „български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми“, когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт.

По същия начин звучи и призивът за „реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ... “!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се „реализира“ вече 6-и месец чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт.

Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори.

Националният изпълнителен комитет на НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за горепосочените медийни изяви".

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »