4 са вече смъртните случаи в Бургас със съмнения за грип

4 са вече смъртните случаи в Бургас със съмнения за грип
A A+ A++ A

4 станаха случаите на починали по време на грипната вълна в Бургас. Всички са мъже и са развили усложнения след остри респираторни заболявания, но още не е доказано, че са били покосени от грип.

Единият е мъж на 39 г. от Поморие, а останалите трима са възрастни хора с хронични заболявания.

Помориецът Димо Колев издъхнал в бургаската болница, където се лекувал от пневмония. Развил коварната болест от вирусно респираторно заболяване, за което първо се лекувал вкъщи, а после бил приет и в местната УМБАЛ. После обаче състоянието му се влошило и го настанили в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, откъдето пратили проби, но се оказали отрицателни за грип, съобщиха от здравното заведение. За всеки случай от болницата обаче решили да направят аутопсия, за да установят точната причина на смъртта. Колев е баща на две деца.

Още не е доказано дали тримата възрастни са били покосени от грип. Те са мъже на около 70-те, развили пневмонии, но са имали придружаващи хронични заболявания - сърдечни и белодробни. Издъхнали са в белодробната болница в Бургас.

"Нямаме потвърждeние дали са починали от усложнения от грип, чакаме пробите", коментира шефката на здравното заведение д-р Евелина Трошанова.

Междувременно болните в Бургаско са се увеличи през последната седмица. Те са 493 с остри респираторни заболявания на 10 000 души при 451 предходната седмица. Според последните данни на РЗИ за понеделник обаче случаите били по-малко.

"Това обаче не означава, че пикът е минал", каза началникът на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Величка Григорова.

Според нея пробите, пратени за изследване в лаборатория, показвали различни резултати. Имало отрицателни, на други вируси, но напоследък се увеличили случаите на грип от типа АH1N1, познат като "свинския".

Утре учениците в Бургас ще тръгнат на училище след като изкараха повече от седмица грипна ваканция. Заради епидемията обаче общината реши да отмени запланувания за събота интерактивен детски хепинънг в зала "Младост". На него се очакваха 320 деца с родителите си, но заради голямото струпване на хора на една място местните власти решили да не рискуват и го отложиха за друга дата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"