Седем убити в сикхски храм в Уисконсин

Седем убити в сикхски храм в Уисконсин
Телата на четирима души са открити във вътрешността на сикхския храм, който се намира в предградието на Милуоки Оак Крийк. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Седем души са убити и трима са ранени при стрелба в сикхски храм в североизточния щат Уисконсин в САЩ.

Телата на четирима души са открити във вътрешността на сикхския храм, който се намира в предградието на Милуоки Оак Крийк. Други трима, включително и нападателят са убити пред храма.

Сред тримата ранени е и един полицай, съобщиха източници на полицията, цитирани от АП и БТА. По-рано се съобщаваше за повече ранени.

Президентът на САЩ Барак Обама проведе съвещание с директора на ФБР Робърт Мюлер и своите най-близки съветници във връзка с инцидента.

Ръководителят на американската администрация обеща да окаже необходимата подкрепа на местните власти и органите на реда, които започнаха разследване на инцидента.

„Президентът бе информиран, че ситуацията в сикхския храм вече е под контрол, а единственият нападател е ликвидиран от полицаите”, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Ръководителят на местната полиция Джон Едуардс заяви, че по предварителни данни престъплението е извършено на почва религиозна ненавист и попада под категорията„вътрешен тероризъм”. Поради тази причина разследването ще се извършва от ФБР.

В последните години зачестиха случаите психично разстроени хора да извършват масови убийства в САЩ.

Само преди 10 дни мъж представящ се за Жокера, отрицателният герой във филмите за Батман, уби 12 души в киносалон в щата Колорадо, по време на премиерата на най-новия филм от едноименната поредица.

През април въоръжен мъж откри огън в частен християнски колеж в Оукланд.

Сикхизмът е индийска религия, първоначално проповядвана от гуру Нанак (1469-1539 г.).

Девет гурута са последвали Нанак, но единствено Господ е смятан за истински гуру. На пенджабски, подобно на сродни думи в други индийски езици, означава „учещ".

От гледна точка на религията, сикх е религиозен последовател, който вярва в един Бог — Сат Гуру, или „Истинския учител“, и следва сикхиските Гуру, които разкриват Неговото учение.

Сикхите имат пет к-знака: кес (неподстригана коса), канга (гребен), кача (панталони), кара (гривна) и кирпан (кама).

#сикхски храм #Уисконсин #САЩ #Милуоки #Барак Обама #президент #ФБР #Робърт Мюлер #Белия дом #Жокера #Батман #Колорадо #Оукланд #Господ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"