Изследват над 100 души в Крумовград заради ядене на заразено с трихинелоза месо

Изследват над 100 души в Крумовград заради ядене на заразено с трихинелоза месо
A A+ A++ A

В Крумовград започна мащабно изследване за трихинелоза. В него ще бъдат обхванати над 100 души, консумирали по новогодишните празници заразено с паразита месо от диви прасета. Лекари прогнозират увеличаване на броя на изследваните, защото досег с месото са имали и хора от чужбина, и от вътрешността на страната.

Изследването се провежда в кабинетите на общопрактикуващите лекари. От пациента се взема кръвна проба, което не е болезнено. Указанията за него са дадени от Регионалната здравна инспекция. 

„На всеки семеен лекар е изпратено писмо, всеки семеен лекар се е подписал, че от 21 до 25 януари ще бъдат взети кръвни проби в кабинетите на семейните лекари“, каза д-р Зия Мехмед. Той е личен лекар в Крумовград. Преди две седмици го потърсил негов пациент, консумирал от заразеното месо. Веднага са назначени изследвания. 

„Първо им пускаме т.нар. "редовни изследвания" – за кръвта и за чернодробни изследвания. Там пациентът и да няма някакви промени, които да ни насочат към заразяване с трихинелоза, задължително изписвам лекарства, които трябва да консумират между 5 и 7 дни. Но дали пациентът си купува лекарствата и съвестно си ги пие, това е друг проблем“, казва доктор Мехмед.

Трихинелозата е опасно заболяване. То засяга всички мускули в човешкото тяло, включително и сърцето, казва известният в Кърджали лекар Марин Мухтаров. 

„Тогава започват да се развиват симптомите на болестта, които са свързани с висока температура, болки в мускулите, отоци около очите. Заболяването протича без симптоми, но може да протече и с много сериозни симптоми и за съжаление може да завърши със смърт“, обясни д-р Мухтаров.

От Регионалната здравна инспекция призоваха всички, консумирали макар и малко от заразеното месо, да се подложат на кръвните изследвания. Директорът на инспекцията доктор Виктор Кирчев обясни, че всеки, който има макар и малки съмнения, че може би е консумирал месо, което не е сто процента сигурно, че е изследвано, трябва да даде кръвна проба. 

„Тя не е скъпа, безплатна е, не е болезнена. Взема се кръв, изпраща се за изследване, за да се вземат мерки да се лекуват, ако се налага. Резултатите излизат за 2-3 дни. От днес до края на седмицата е изследването, но това не означава, че ако някой отиде следващата седмица, ще бъде върнат“, каза д-р Кирчев.

Оказва се, че от въпросното месо са консумирали хора от София и от чужбина. Те са издирени и уведомени да направят изследвания. Според ловци от Кърджали до този проблем нямаше да се стигне, ако в града работи специална лаборатория. Всъщност такава има, но тя не действа от година и половина, казва Васил Дончев, председател на местното ловно-рибарско дружество. 

„Има я сградата, има ги специалистите, има я лабораторията с най-съвременни уреди. 40 години тези специалисти с това се занимават, грешки не са допускали. И сега тези хора стоят там, получават заплати, но не работят това. Не изследват за трихинела, намират им други работи. От 28 области в България само в 7 има държавни лаборатории. А имаше 60 в бившите окръзи, сега области. Това е една от причините ловците да не изследват месото. Ще ходят те от Крумовград до Пловдив? И започват – познати лекари, ветеринарни техници – кой видял не видял на микроскоп – и стават белите“, обясни Васил Дончев.

Сега ловците са предприели действия за повторно акредитиране на лабораторията, което се очаква в близките месеци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"