Ниската раждаемост е трайна тенденция в България

Ниската раждаемост е трайна тенденция в България
A A+ A++ A

Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология, предаде БТА. Според експерта ражданията в България за миналата година са с около 4000 по-малко от предходната. Под 60 000 е за последната 2018 г., а през 2017 г. ражданията са били 64 359.

По думите й, през последната година ражданията в страната са под 60 000, като се наблюдава променено съотношение между половете - преобладават момчетата. Тази, неестествена според лекарите тенденция, е свързана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, като се предпочитат момчетата.

Средната възраст за първо раждане в страната е 28 години, като това е все още близко до естествения фертилитет, каза още д-р Узунова. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Според д-р Узунова в последните години диагностиката и грижата за майките и новородените е достигнала много високо ниво.

"Процентът на родените с проблеми деца е близък до световната тенденция и обхваща между 10 и 12% от родените в болницата деца. Най-голям процент от заболяванията се падат на болестите на дихателната система, дължащи се на недоносеност и оттам незрелост на дихателната тъкан, което наричаме респираторен дистрес синдром. Под 1% са вродените аномалии", коментира още д-р Узунова.

Изразено е намален броят на децата с вродени малформации, поради подобрената и добре развита пренатална диагностика - генетични тестове, фетална морфология. Такива почти не се раждат, а когато се запази бременността, сме подготвени с каква патология ще се срещнем и съответно с протокола за действие, което подобрява оцеляемостта на тези деца.

В равнището на детската смъртност за страната, имаме постигнати много добри резултати. Тя е най-ниска от всички изследвани периоди, но пак е най-висока за ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"