Шиндзо Абе пристига в Русия за среща с Путин

Шиндзо Абе пристига в Русия за среща с Путин
A A+ A++ A

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пристига днес на двудневно официално посещение в Русия. В програмата му утре е предвидена среща с руския президент Владимир Путин. Предстоящите разговори ще бъдат фокусирани върху най-важния външнополитически въпрос за Абе - подписването на мирен договор с Русия. 

Миналия понеделник темата беше обсъдена в Москва на ниво министри на външните работи. Тогава Сергей Лавров втвърди тона, като каза, че Япония първо трябва да признае резултатите от Втората световна война, включително руския суверенитет над четирите спорни Курилски острова. Таро Коно се отказа от традиционната в такива случаи съвместна пресконференция и даде закрит брифинг за японските журналисти.

Очаква се отправна точка в бъдещите преговори да е декларацията за възстановяване на дипломатическите отношения между тогавашния Съветски съюз и Япония от 1956 г. Документът предвижда подписването на двустранен мирен договор и предаването на Токио на два от четирите острова. Междувременно вчера в Москва и Хабаровск имаше протестни митинги. Участници  се обявиха категорично против каквито и да било териториални отстъпки пред Япония.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"