Десетки хиляди на палатки в Турция

Десетки хиляди на палатки в Турция
Хора, останали без подслон след труса в Турция, получават храна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди души прекараха втора нощ на палатки в Източна Турция след опустошителното земетресение от неделя.

Броят на жертвите, причинени от труса с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер в източната турска провинция Ван, до момента е 279, ранените са 1301, а цели 2262 сгради са се срутили, според данни на турската Агенция за извънредните ситуации от вторник сутринта.

Град Ерджиш, както и областната столица Ван, са най-засегнатите градове от земетресението, което бе последвано от над 100 вторични труса, най-силният от които с магнитуд от 6 степен.

Седем души са извадени живи от развалините през нощта, съобщава телевизия CNN Turk.

„Мястото беше толкова тясно. Хората се бореха за малко повече място, за да оцелеят. Бях сложил главата си на крака на мъртвец. Знам, че вече щях да съм мъртъв, ако се бях предал психологически“, споделя 18-годишният Месут Озан Йълмъз, който прекарва цели 32 часа под отломките на срутена сграда.

Спасителните усилия в Ерджиш, град с население от 75 000 души, продължават. Турският Червен полумесец е предоставил 13 000 палатки, в които нощуват над 40 000 души. Точният брой на хората, останали без подслон в резултат от земетресението, все още не е известен.

Въпреки това Червеният полумесец търпи критики по повод ефективността на реакцията си.

„Не смятам, че Червеният полумесец успя да се справи достатъчно добре с раздаването на палатките. Там определено има проблем. Извинявам се на хората ни“, каза пред CNN Turk зам.-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик.

Турция е разположена в силно земетръсна зона. Трус в Измит със сила от 7.4 през 1999 г. взе 18 000 жертви в южната съседка на България.

През 1941 г. земетресение от 5.9 по скалата на Рихтер в района на Ван-Ерджиш в Източна Турция отне 192 живота.

#Турция #Ван #Ерджиш #земетресение #трус #жертви #разрушения #Червен полумесец #палатки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »