Хиляди на протест в Атина срещу договора за Република Северна Македония

Хиляди на протест в Атина срещу договора за Република Северна Македония
A A+ A++ A

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна. Стотици хиляди гърци скандират пред парламента "Македония не се продава", предаде БНР.

С национални знамена хора от цялата страна протестират срещу споразумението със Скопие, което се очаква да се гласува от депутатите през следващата седмица. Сред говорителите на митинга е бившият американски-сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

Той заяви пред медиите: "Ако Матю Нимиц  внесе въпроса в ООН ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие." На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят Сириза и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Според организаторите, днес е най-мащабната акция.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум.

Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »