Божидар Данев: Държавата стимулира картелите

Божидар Данев: Държавата стимулира картелите
Божидар Данев, изпълнителен директор на БСК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Действията на държавните органи стимулират картелизацията на българската икономика, според Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара.

„За голямо съжаление все повече министри се изявяват като ръководители на търговски дружества. Преговарят търговски сделки, Преговарят условия, Преговарят дори вече и бартерни сделки. Ако трябва да правим планова комисия отново ще бъде чудесно. За първи път имаме такъв ефект, когато самата държава стимулира картелизация, което е много интересно. В момента е страхотна икономическа радост за бъдещите участници в картела", каза в предаването Неделя 150 по Хоризонт Божидар Данев.

Според него намесата на държавата в цените по този начин ще доведе до категорично негативен ефект.

„България е едно грахово зърно в рамките на европейската икономика. Оттук нататък очакваме една все по-голяма монополизация и картелизация. Потребителят и българският производител ще бъдат ощетени", прогнозира той.

„Допълнително администрираме нови комисии, национални съвети за контрол на цените, от друга страна МВР извършва конкурентна дейност на частните осигурителни дружества – държавата се превръща в едно голямо търговско дружество. Държавата е най-мощната и може да прави такива неща, но кой ще компенсира например в новия Закон за насърчаване на инвестициите, кой ще плати разликата в осигурителните вноски, кой ще компенсира и няма ли по този начин да стимулираме само трудоемките дейности", посочи Данев.

Според него ефектът от намесата на държавата в икономиката, вместо да създава условия за инвестиции, ще е категорично негативен.

„Основният ефект е, че след 3 месеца голяма част от малкия и среден бизнес ще бъде убит, защото той няма капацитета да поеме "Мирослав-найденовата кошница", заяви Данев.

Той смята, че са възможни три варианта – да се увеличат цените на другите продукти, както говорят всички разумни икономисти. Втори вариант – постепенно да се пристиска производителя за поддържане на по-ниски цени на тези стоки или 3 месеца да се движат цените така, че да се компенсира натрупаната загуба.

#Божидар Данев #БСК #Българска стопанска камара #цени #ценообразуване #картел #Мирослав Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"