Кризата в еврозоната може да разруши ЕС, според италианския премиер

Кризата в еврозоната може да разруши ЕС, според италианския премиер
Премиерът на Италия Марио Монти (вляво) заедно с испанския си колега Мариано Рахой (вдясно) в Мадрид на 2 август 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италианският премиер Марио Монти изрази опасения, че напрежението, предизвикано от кризата в еврозоната, вече настройва страните една срещу друга и заяви, че не трябва да се позволява разделение в Европа.

В отговор на въпрос за възмущението в Италия към Германия и оплакванията от германската арогантност при управлението на дълговата криза Монти посочва пред утрешното издание на германското сп. "Шпигел", че е обезпокоен, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той допълва, че е говорил с германската канцлерка Ангела Меркел за нарастващото възмущение в Италия не само към Германия и понякога към самата канцлерка, но също и към ЕС и еврозоната. Но според него проблемът надхвърля отношенията между Германия и Италия.

"Напрежението, което съпътстваше еврозоната в последните години, вече носи чертите на психологическо разделение на Европа. Трябва да работим усилено, за да го овладеем", предупреждава Монти.

Той допълва, че ако еврозоната стане причина за разделението в Европа, "основите на европейския проект" ще бъдат разрушени.

Италианският премиер посочва още, че е приел със задоволство изявленията на ЕЦБ от миналата седмица, че пазарът на държавни ценни книжа, на който лихвите по заемите за Италия и Испания рязко нараснаха, е изопачен.

Според него проблемите зад този факт трябва бързо да бъдат разрешени, за да се предотврати нарастване на несигурността относно способностите на еврозоната да се справи с кризата.

#Испания #еврозоната #еврозона #Европейски съюз #ЕС #министър-председател на Италия #Канцлер на Германия #Ангела Меркел #Германия #Италия #Марио Монти #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"