Ограничиха драстично надценката на чейндж бюрата

Ограничиха драстично надценката на чейндж бюрата
На снимка: измамно табло на чейндж бюро във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намалява се значително надценката на чейндж бюрата от 20% на 5%, след като промените са обнародвани в последния брой на Държавен вестник.

Става въпрос за широко дискутираните промени в наредбата, регламентираща дейността на всички обменни бюра в страната, отбелязва агенция БГНЕС.

С тях се намалява процентът, с който обменният курс, определен от лицата, извършващи дейност като обменно бюро, може да се отклонява от курса за съответната валута за деня, за която Българската народна банка има котировка.

До преди броени дни курсът можеше да се отклонява до 20% от курса на Българската народна банка, а от влизането в сила на промените в наредбата този процент става 5%. Целта е по този начин да се ограничат измамите на клиентите, като всички чейндж бюра имат 7 дни да изпълнят новото изискване.

В действителност това е поредният опит да пресекат десетките опити за заблуда на туристите с курсовете на основните валути.

В последните години много граждани се оплакват, че са станали жертва на различни трикове на работещите в чейндж бюрата, един от които е поставянето на различни табели пред и вътре в обменното бюро.

Например, пред самото чейндж бюро може да се види фиксингът на БНБ ( или друга вярна информация, която обаче не е от значение за самата сделка), а реалният курс "купува" да е на доста по-малко табло вътре в самото бюро.

#чейнжд бюро #обменно бюро #надценка #БНБ #Българска народна банка #валутен курс #измами #Държавен вестник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »