Ангел Джамбазки се бори по труден казус за българските шофьори

Ангел Джамбазки се бори по труден казус за българските шофьори
A A+ A++ A

Българският евродепутат Ангел Джамбазки отправи питане до Европейската комисия по повод налагани глоби на наши международни превозвачи по границите на страните в и извън ЕС, ако в ремаркето им биват намерени нелегални мигранти. Става дума за неправомерно проникване на мигрантите в превозните средства без знанието на водачите или след упражнена заплаха или насилие срещу българските шофьори.

Налаганите глоби никак не са малки и шофьорите са длъжни да ги платят, за да могат да продължат курса си и да спазят сроковете за доставка на товарите си.

Джамбазки пита ЕК наясно ли е с казуса и смята ли налагането на такива глоби за правомерно и законно. Българският евродепутат пита също какво ще предприеме Комисията, за да бъде прекратена тази злоупотреба с единния европейски пазар и да защити правата и сигурността на европейските граждани, наети в транспортния сектор.

За проблема Ангел Джамбазки сезира с писма и министъра на външните работи Екатерина Захариева и на транспорта Росен Желязков. Той апелира по последния подобен случай с глобен български шофьор в Хърватия българските министри да потърсят съдействие от хърватските си колеги –министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия г-жа Мария Пейчинович Бурич и министъра на морето, транспорта и инфраструктурата на Република Хърватия г-н Олег Буткович.

Последният случай е съвсем пресен и е от 17.01.2019 г. На служител на българска фирма – Веселин Йорданов, му е наложена глоба в размер на левова равностойност на около 9 000 лв. на митнически пункт Баяково (Bajakovo), Република Хърватия. Глобата е наложена, защото в полуремаркето на автомобила са намерени 6 нелегални мигранти, които са били там без знанието на шофьора, обяснява Джамбазки.

В писмата до ЕК, МВнР и МТИТС българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки прилага документите за глобата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »