Томислав Дончев е начело на бизнесделегацията ни в Скопие

Томислав Дончев е начело на бизнесделегацията ни в Скопие
A A+ A++ A

Започна българо-македонският бизнес форум в Скопие. Вицепремиерът Томислав Дончев е начело на бизнесделегацията ни, която включва представители на 50 родни компании.

Еспертите прогнозират бързо развитие на бизнес отношенията между двете страни след като Република Македония стане член на НАТО, предпоставка е и изграждането на пътната и жп свързващата инфраструктура, каза пред БНР Владимир Владимиров - вицепрезидент на българо-македонския бизнес клуб:

"Всеки, който е пътувал - това са мнозинството от македонските и българските граждани, знае, че тези 220 километра се взимат за три и половина-четири, четири-четири и половина часа в зависимост от границата и това е нещо, което двете правителства вече са заявили и ние вярваме, че те ще изпълняват своите заявки. Ще подобрим инфраструктурата, така че да можем да се качим в колата след 5 или след 10 години от София и да стигнем за два часа до Скопие".

Той беше открит от българския вицепремиер Томислав Дончев и македонският Кочо Ангюшев.

Целта на събитието е създаването на благоприятни условия за развитие на двустранните търговски отношения. Форумът е първата голяма среща на бизнеса от България и Република Македония след подписания преди година и половина договор за приятелство и добросъседство.

Българските компании представят секторите: миннодобивна индустрия, строителство, транспорт, земеделие, хранителни продукти, биохрани, туризъм.

В делегацията са включени заместник-министри на икономиката и на туризма. Кметовете на Кюстендил, Дупница и Белица.

България открива днес в Скопие и ново търговско представителство заради предимствата на македонския пазар за родните предприемачи като ниските транспортни разходи и сходните изисквания към стоките.

От 3 месеца в Скопие е командировано и търговско аташе. Вече са набелязани и няколко потенциални проекти, по които да се работи, а детайли ще се представят на днешния бизнес-форум.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »