Парите от "Дунарит" текат към Сърбия и Русия

Парите от "Дунарит" текат към Сърбия и Русия
A A+ A++ A

Оръжейният завод „Дунарит“ се източва от подставени лица на Цветан Василев, а отмъкнатите пари се разпределят по две направления – Сърбия и Русия, съобщава "Монитор". 

Именно тези финансови машинации стоят в дъното на образуваното от прокуратурата досъдебно производство за пране на пари срещу организирана престъпна група. Според държавното обвинение тя се ръководи от оръжейния бос Емилиян Гебрев, а в нея участват още двама от шефовете на „Дунарит“ Никола Киров и Кръстьо Кръстев, синът на Гебрев – Христо, и един от най-доверените адвокати на банкера – Лазар Карадалиев. Първите се сдобиха с обвиненията си още през 2017 г, а Карадалиев – преди няколко седмици. Тогава стана ясно също, че през кантората му е минавала схема, свързана с пране на пари на руския олигарх Константин Малофеев.

Оръжейният гигант „Дунарит“ е източван от Цветан Василев и хората му вече 5 години, като в последните над две от тях в схемата активно е включен и Гебрев. Той пък от своя страна се е забъркал в машинациите именно след обещанието на Василев да се докопа до управлението на „Дунарит“. В замяна обаче явно е трябвало да осигурява редовни и солидни „отчисления“ от парите на военния завод към Василев и благодетелите му от Русия.

Част от тези пари са били изнасяни през мулета, които редовно ходели на „гости“ в Сърбия при своя началник. Преди няколко дни Никола Киров и четирима от пътуващите служители на банкера-беглец бяха закопчани по друго обвинение за пране на пари – чрез „коледни бонуси“, изнесени в подаръчни торбички от касата на фалираната КТБ.

Арестът на Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров от своя страна породи истински шок в групата на Цветан Василев. Пред опасността да остане без притока от пачки пари, източвани от „Дунарит“, банкерът-беглец организира щурм от свои хора по ТВ студиа, а самият той за пореден път влезе в амплоато си на блогър в задгранична нелегалност. И всичко това с една цел – да брани пионките си, без които схемата му за източване на „Дунарит“ на гърба на държавата и на данъкоплатците, увяхва.

Така, след като преди няколко дни в ефира на bTV се появи обвиняемият за пране на пари негов адвокат и юрист и на Емилиан Гебрев – Лазар Карадалиев, вчера в същия ефир зрителите събуди самият оръжеен търговец. В интервю, продължило над четвърт час в праймтайма на сутрешния блок, собственикът на „Емко“ упорито се опитваше да изкара, че нямал нищо общо нито с Цветан Василев, нито с Константин Малофеев, а самият себе си определи като спасител на завода. В същото време обаче си призна, че срещу него в момента тече персонална проверка на НАП за средствата, които получава от „Дунарит“, жалейки се, че данъчните не признавали правото му да получава пари от оръжейния завод.

В същото време заяви: „Обвиненията срещу мен са с цел да бъде спряно придобиването на „Дунарит“. Така реално призна две неща – че макар от година да управлява завода, той юридически не е негов собственик. Въпреки това обаче получава и се разпорежда с пари на същия този завод. На този фон в момента разследващите проверяват дали изобщо основанията, въз основа на които той се опитва вече няколко години да се представи на собственик на завода, са юридически издържани.

С половинчатите си самопризнания Гебрев извади на показ кой реално има апетити за „Дунарит“. И стана ясно, че това са той и Цветан Василев. Откакто е забегнал в чужбина, Василев упорито се опитва да открадне и малкото работещи активи, купени с пари на източената от него КТБ, за да си осигури защита чрез руските си благодетели, а също и финансови потоци, за да поддържа луксозния си начин на живот в Белград. И да плаща, разбира се, солидни хонорари на защитниците си. Хонорари, парите за които отново идват от „Дунарит“ и отмъкнатите също под носа на държавата „Петрол“ и хотелската верига „Сана спейс“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »