177663 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.76153| EUR 1.95583| GBP 2.13558|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Само 1/4 от аптеките в страната имат готовност да се включат в новата система за лекарствата

16 януари 2019, сряда / 11:11; Коментари: 0
Send to Kindle
Само 1/4 от аптеките в страната имат готовност да се включат в новата система за лекарствата

Около 1000 аптеки от общо 4200 имат готовност да се включат в системата за верификация на лекарствата, заяви пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Новата система за контрол на лекарствата трябва да влезе в действие от 9 февруари. Тя предвижда медикаментите да имат нови кодове на опаковките, които гарантират тяхното качество и проследяване в търговската мрежа, а аптекари, търговци и производители да могат да поставят и четат тези кодове – т.нар. система на верификация на лекарствата. 

„Проблемът е много сериозен. Той изисква аптеките да са подготвени софтуерно и финансово за въвеждане на тази нова европейска система. Типично – държавата въобще не се е подготвила за това. Същинският процес по създаване на националната система започна след 2016 г. Големият проблем е в това, че в малките населени места, където има по една малка аптека, рискът тя да затвори е доста голям. За да тръгне верификацията, се изисква изменение на Закона за лекарствата – то не е направено. После министърът трябва да издаде наредба – тя не е написана. Тя трябва да се публикува и обсъди. Това не знам как ще се случи за 24 дни“, обясни Вълев в предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че един четец, който е за едно работно място, струва от 250 до 500 лв. По думите му обаче по-големият проблем е, че след закупуването на тези четци, те трябва да бъдат свързани със софтуер. В половината аптеки в България въобще няма никакъв софтуер, който тепърва трябва да се изгражда, а срокът е 9 февруари, обясни Вълев. Той добави още, че през годините страната не е кандидатствала за европейско финансиране за тази система. Сега всичко е в ръцете на аптеките, каза той.

„Фармацевтите целодневно ще трябва да сканират едни кодове и никой не е предвидил плащане за този извънреден труд. По данни на анализаторските организации става въпрос за годишен оборот от около 180 млн. опаковки. Някой трябва да сканира по няколко пъти 180 млн. опаковки и то без пари“, предупреди Антон Вълев.

Той коментира още обстановката с лекарствата, идващи от Великобритания, на фона на излизането на страната от ЕС: „Част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на ЕС наново. Тази процедура отнема доста пари“.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО