Първи вот на недоверие за британски премиер от 26 години

Първи вот на недоверие за британски премиер от 26 години
A A+ A++ A

Вотът на недоверие за правителството на британския премиер Тереза ​​Мей, който ще се проведе довечера и се очаква е първият в британския парламент от почти 26 години. Той  беше поискан от основния опозиционен лидер - лейбъристът Джеръми Корбин. Гласуването ще се проведе в 19:00 чака по Гринуич или 21 ч. българско време.

Според нормативен акт от 2011 г. след загубата на вот на доверие започва двуседмичен процес, който може да завърши с нови избори.

Ако гласуването бъде изгубено, правителството разполага с 14 дни, за да си възвърне доверието на долната Камара на общините - подкрепа от мнозинството - потвърдена от приемането на предложение в този смисъл.

Ако това не стане е възможно самият Корбин да се опита да състави коалиция с други опозиционни партии, за да поеме ръководството на страната. В случай, че не може да се формира алтернативно правителство, парламентът автоматично се разпуска и се назначават избори.

Мей управлява правителство на малцинството, което разчита на подкрепата на Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия (DUP), осигурявайки си малко мнозинство.

Предишна практика

От 1900 г. има само три случая, когато правителството е загубило вот на доверие: два пъти през 1924 г. и веднъж през 1979 г.

При последния такъв вот, лейбъристкото правителство на премиера Джим Калахан загуби само с един глас: 311-310. Калахан веднага свика общи избори, които доведоха консерваторите на власт под ръководството на премиера Маргарет Тачър. Те управляваха 18 години.

Последният път, когато официално беше внесено предложение за вот на доверие в Камарата на общините, беше през 1993 г. - тогава, както и сега, в бурни времена за отношенията на Великобритания с Европа.

Правителството на консервативния премиер Джон Мейджър внесе предложението за доверие след поражението си при гласуването на Договора от Маастрихт, който превърна Европейската икономическа общност в Европейска общност, разширявайки нейните компетенции.

Правителството на Мейджър спечели с 339 срещу 299 гласа, с което укрепи позицията си.

Подкрепа за Мей

Мей, която пое поста от Дейвид Камерън след референдума за Брекзит, обяви предсрочни парламентарни избори през юни 2017 г., опитвайки се да засили позицията си в преговорите с Брюксел. Но хазартният ѝ ход донесе загуба на мнозинството.

Консерваторите вече имат 316 гласа в Камарата на общините, а 320 са необходими за мнозинство. DUP, с която имат споразумение, има 10 гласа.

DUP, която подкрепя Брекзит, посочи, че са против споразумението за развод с ЕС, постигнато от Мей, но искат да дадат шанс на консервативното правителство да постигне по-добро споразумение. Консерваторите хардлайнери за твърд Брекзит предизвикаха вътрешнопартиен вот на недоверие през декември, който Мей спечели с 200 срещу 117 гласа.

Въпреки това, след гласуването срещу сделката с резултат 432:202 в Камарата на общините, Мей отвори вратата за Корбин, за да се опита той да разиграе вот на недоверие.

"Трябва да потвърдим дали това правителство все още се ползва с доверието на Камарата на общините, аз вярвам, че е така", каза Мей. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"