Николай Василев: БДЖ да се субсидира или да се фалира

Николай Василев: БДЖ да се субсидира или да се фалира
Бившият министър на транспорта Николай Василев се оплака, че никой не го е питал как БДЖ е било на печалба в края на 2004 г., по време на неговия мандат, когато е договорена и проблемната сделка за влаковете на Сименс. Снимка: в. Монитор
A A+ A++ A

Пред затъналите в дългове Български държавни железници има два варианта за развитие, според бившия министър на транспорта в правителството на НДСВ Николай Василев.

Според него двата възможни варианта за БДЖ са държавата да продължи да субсидира издръжката му или то да се фалира и да се създаде ново предприятие, в което да се апортират част от активите, като кредиторите също биха имали интерес от този процес.

„Ако по-малко говорехме за приватизацията на „Товарни превози" и повече я бяхме направили, част от проблемите на БДЖ щяха да бъдат решени, заяви Василев, който беше министър на транспорта през 2003-2005, в предаването „Неделя 150" на БНР в неделя.

Като причини за тежкото състояние на държавните железници той посочи натрупаните през годините загуби, задълженията към кредиторите, липсата на драстични реформи и адекватни мерки за оздравяване на дружеството. Василев допълни, че управлението на железниците в днешно време, когато има толкова силно конкурентен автомобилен и друг транспорт, е трудно.

„БДЖ излезе на печалба през втората половина на 2004 г. – нещо, което не се случи нито преди това, нито след това и интересното е, че никой никога не ме попита как стана това и как едно управление може да изкара БДЖ на печалба, а други не могат", заяви бившият министър на транспорта.

По думите му, закупените през 2004 г. 50 мотриси „Сименс" са били доказателство за нивото на доверие на чуждестранните кредитори в българските железници. Василев изтъкна, че сделката е била сключена без финансовата помощ на държавата или Министерството на финансите.

#БДЖ #Йордан Недев #Министерство на транспорта #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Симеон Дянков #Министър на финансите #БДЖ - Товарни превози #заеми #дългове #Световната банка #Николай Василев #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"