Ердоган и Тръмп обсъдиха създаването на "зона за сигурност" в Северна Сирия

Ердоган и Тръмп обсъдиха създаването на "зона за сигурност" в Северна Сирия
A A+ A++ A

Президентите на Турция и САЩ - Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп, обсъдиха по телефона създаването в Северна Сирия на "зона за сигурност", предаде Франс прес, като се позова на турското президентство. В комюникето пише, че е предвидено бъдещата зона да бъде "прочистена от тероризма". Ердоган казал на Тръмп, че Турция е готова да окаже на Съединените щати всякакъв тип подкрепа за изтеглянето им от Сирия. Повече подробности не са дадени.

Телефонният разговор бе проведен на фона на новото напрежение между САЩ и Турция във връзка със съдбата на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН). Тя е смятана от Анкара за терористична организация, но е съюзник на Вашингтон в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), отбелязва Франс прес.

Турция не крие, че планира да започне операция срещу СЗН, а САЩ, които миналия месец обявиха, че ще изтеглят своите войници от Сирия, се опитват да успокоят своите кюрдски съюзници.

В неделя Тръмп спомена в Twitter за създаване на 30-километрова "зона за сигурност" в Сирия. В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уточни, че зоната ще бъде обособена по турско-сирийската граница, за да бъдат защитени както Турция, така и кюрдските милиции.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че страната му не е против този проект.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »