139 положителни проби за трихинелоза при диви свине отчете БАХБ за 2018-а

139 положителни проби за трихинелоза при диви свине отчете БАХБ за 2018-а
A A+ A++ A

От началото на 2018 г. досега са установени 139 положителни проби за трихинелоза при диви свине. Има тенденция на увеличаване на заразата, отчитат от Агенцията по храните и препоръчват сериозни ограничителни мерки. 

Заради зачестилите случаи, при които хората се заразяват с трихинелоза след консумация на месо от диви свине, от Агенцията по храните съветват ловците да изпращат проби за изследване от всяко отстреляно диво прасе и да не консумират месото преди излизането на лабораторните резултати. Хората трябва да знаят, че дори и при домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинелоза. 

Агенцията съветва всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага за консумация на семеството си. Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за продажба в търговската мрежа, задължително е преминало ветеринарно-медицински контрол и е безопасно. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн обаче е много рисково, предупреждават експертите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"