С три мерки стабилизират цените на свободния пазар на тока

С три мерки стабилизират цените на свободния пазар на тока
A A+ A++ A

Три мерки ще бъдат предприети за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар.

Това стана ясно на извънреден брифинг след среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. ръководителите на енергийните дружества и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Novini.bg.

Причината за днешната среща бе драстичният скок на тока на борсата, който достигна нива над 300% и острата реакция на бизнеса и синдикатите.

Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар, съобщи Петкова.
„Разговорът с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н., беше изключително конструктивен, имахме възможност да си кажем много неща и се обединихме около три мерки. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара. Обединихме се и около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство.

Енергийният министър обясни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

"Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“, каза Теменужка Петкова.

Тя посочи още, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на пълна мощност. „Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които влизат в себестойността на централата“, обясни енергийният министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"