Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора
A A+ A++ A

Във връзка с регистрираната висока заболеваемост през последната седмица (07.01. - 13.01.2019 г. - 264,84 души на 10 000), както и от резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ), които показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2, РЗИ - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора, считано от 15 януари.

Засегнати са всички възрастови групи.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, РЗИ - Стара Загора ще предлoжи на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 16.01.2019 – 18.01.2019 г.

Препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ: да преустановят свижданията, лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на хората: ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »