Станишев: Проблемът с Истанбулската конвенция е решен

Станишев: Проблемът с Истанбулската конвенция е решен
A A+ A++ A

Предстоящите европейски избори ще решат дали Европа ще съществува във вида, в който я познаваме. Това обяви председателят на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев.

Той присъства на дискусия на тема „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа".

„Толкова много лъжи, глупости и абсурди се изговарят за Европа, че просто на човек трудно му се вярва, не се вмества в здравия разум. Намираме се в предизборна ситуация. И то европейски избори, които ще решат дали ще съществува Европа във вида, в който я познаваме”, обяви Станишев.

„Има три възможни сценария за бъдещето на Европа. Европа на статуквото - той се олицетворява от Европейската народна партия, която през последните 20 г. доминира над институциите и формира политиките и облика на ЕС. Това е факт. Европейският парламент и Европейската комисия, и Европейският съвет са под контрола и оглавявани от Европейската народна партия. Този модел подчертава неравенствата, които вече са нетърпими в обществата. Вторият сценарий е Европа на няколко скорости. Крайно опасно е за България, защото вътрешните неравенства в страните и между страните зараждат една идея, че тези, които сме наистина за сериозна интеграция, трябва да вървим с ускорени темпове напред, тези които изостават да си стоят там, където са. Вина носят всички, дори централните и източните държави, които често се държат провокативно към останалите. Третият сценарий е Европа на нациите. Звучи гордо и прекрасно, защото всички идваме в ЕС от една държава, от друга, ние сме патриоти гордеем се с историята си. Това е много примамливо. Тази идея развива скорост през последните години, заради множеството кризи - икономическа, социална, политическа, психологическа, всякаква“, заяви Станишев.

Той коментира и ситуацията между ПЕС и БСП.

„Виждам една тенденция, която не е особено разумна – да се акцентира върху различията. С всяка партия има някакви различия, по един или друг въпрос, но не се акцентира върху това кое е общото. Ако се следва тази линия, ще трябва в един момент да се отговори на въпроса: Към кое политическо семейство принадлежи БСП”, заяви Станишев.

В тази връзка лидерът на ПЕС коментира и основното различие, а именно Истанбулската конвенция.

„За мен въпросът за Истанбулската конвенция в България е решен правно и политически, защо има произнасяне на Конституционния съд. Аз съм коментирал мотивите на съда, но това е друга тема. Аз, като демократичен човек, уважавам институциите и се съобразявам с техните решения. Европейският съвет също се е произнасял отдавна и там същото темата не е на дневен ред”, каза Станишев и поясни, че с Глобалния пакт за миграцията обаче казусът е по-различен.

„Глобалният пакт за миграцията е един документ с много сериозно съдържание. Той поставя на масата въпроса, че един такъв глобален проблем не може да се решава самостоятелно от една държава, но той не е правно ангажиращ“, смята Станишев.

По повод предстоящите евроизбори и листата на БСП за тях, както и обсъжданията на провелия се в събота закрит пленума на партията, Станишев коментира: „Аз казах и преди началото на самия Пленум, че това не е на дневен ред на заседанието. Има процедура след Конгреса на партията, а той предстои на 25 януари“. 

#Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"