Овладяха големия горски пожар край Нова Загора

Овладяха големия горски пожар край Нова Загора
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1.00 часа през нощта в неделя горският пожар край Нова Загора е овладян, съобщи областният управител на Сливен Марин Кавръков.

„По първоначални данни са изгорели между 8 и 10 хиляди декара в периметъра между селата Полско Пъдарево, Графитово, Сокол и Омарчево. Може да се окаже, че това е най-големият пожар в България", отбеляза Кавръков, цитиран от Дарик радио.

Горели са предимно ливади, стърнища, ниска растителност, храсти. Огънят е обхванал и нискостеблена широколистна гора и около декар и половина борова гора. Пожарът се е движил със скоростта на вятъра.

„До 20.00-21.00 часа основната ни цел бе да спасим селата. Въпреки това изгоряха две къщи, два плевника и ниска дворна растителност в Сокол. Ако не бе бързата реакция на пожарникарите, можехме да пишем селото изгоряло", коментира Марин Кавръков.

След това усилията са насочени към обезопасяване на село Графитово, където се намират складове за съхранение на запалими материали - взрив и пиротехника. С високопроходими машини, осигурени от „Марица Изток", са правени просеки в изключително трудно проходим терен, след тях са били пожарните автомобили и огънят е спрян. Към 23.00 ч. тази нощ вятърът се е обърнал и е създал пряка опасност да се прехвърли през пътя Нова Загора - Млекарево и да обхване още по-голяма площ. Пътят временно е спрян, а техниката се е изнесла в тази посока.

„Можеше да се окаже, че трябва да гасим на фронт от 30 000 декара и да спасяваме още села", каза областният управител на Сливен.

В гасенето на пожара участват 2 машини с екипи от районната служба в Сливен, две машини с екипи от Нова Загора и по една пожарна кола от Твърдица, Раднево, Хасково, Стара Загора и Ямбол. От Югоизточното горско предприятие са се включили около 60 човека, както и мобилна техника - цистерни водоноски, които изхвърлят вода под налягане и успяват да се движат и в труднодостъпен терен.

При огнената стихия няма жертви и пострадали, няма пострадала селскостопанска техника или селскостопански животни. Освен двете необитаеми къщи и двата навеса в Сокол и вила на радиолюбителите на хълма преди Радево, няма други изгорели постройки.

#Нова Загора #Сливен #пожар #горски пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"