Отбелязваме Деня на българското кино

Отбелязваме Деня на българското кино
A A+ A++ A

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На тази дата през 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант".

Датата е утвърдена като професионален празник на българската филмова общност през 2005 г. В чест на този празник Националният филмов център в сътрудничество със Столичната община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – "Одеон", "Дом на киното", "Люмиер-Лидл" G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев "Далеч от брега",семейния "Смарт Коледа", боксофис хитовете "Възвишение" и "Дъвка за балончета", носителя на голямата награда "Златна роза" за 2017 г. "Вездесъщият" и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв.

През изминалата година българското кино пожъна големи успехи като спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми. Филмът "Ага" на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на "Берлинале" и спечели голямата награда "Златна роза" във Варна.

Копродукцията с българско участие "Не ме докосвай" на Адина Пинтилие получи "Златна мечка" в Берлин, а копродукцията "Дивата круша" на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. "Ирина" на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов "Тайният живот на Вера" ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.

През 2018 г. Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към Европейските изисквания. Възстановено бе финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 г. беше увеличен за първи път от шест години насам с 2 млн. лева. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »